Saturday, November 17, 2012

GAZA diserang zionis lagi!!!!!


tatkala kita sedang enak diulit mimpi indah,saudara kita di gaza sedang berjaga demi keselamatan.
tatkala kita sedang seenaknya menyantap pelbagai lauk kegemaran,saudara kita di gaza sedang kelaparan.
tatkala kita sedang gembira bersenda gurau,suadara kita di gaza sedang menangis ketakutan bersama.
tatkala bumi kita basah dihujani air.saudara kita di gaza sedang dihujani dengan roket,peluru dan juga bom.

sedikit perbandingan untuk kita mengetuk hati dan jiwa agar merasai hakikat sebuah pengorbanan dan perjuangan....mereka berada dalam keadaan yang serba kekurangan namun mempunyai kekuatan luar biasa untuk menghadapi segala bentuk ancaman dari zionis laknatullah.peluru berpandu telah membunuh pemimpin gaza. tidak cukup dengan itu, beratus lagi peluru berpandu dilepaskan dan membedil apa sahaja yang berada di hadapan. hancur musnah bangunan,rumah kediaman,kedai dan sebagainya. anak-anak kecil dan warga tua tidak terkecuali bertemu syahid. serangan demi serangan tidak berhenti dan mereka sememangnya tidak akan pernah berhenti selagi mana bumi ini tidak kiamat. pelbagai solusi dari negara-negara dunia cuba untuk digunapakai dan diimplimantasi, namun semuanya menemu jalan buntu. kerna ini bukan masalah hubungan antara negara  mahupun manusia semata bahkan lebih dari itu melibatkan agama ISLAM itu sendiri.Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): "Sesungguhnya petunjuk Allah (agama Islam itulah petunjuk yang benar". Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepada mu.
(Al-Baqarah 2:120)


mereka di gaza adalah saudara kita dan bukannya orang asing yang tidak kita kenali. maka kita perlu turut merasai apa yang sedang mereka rasai. dengan rasa hati itulah yang akan menguatkan keazaman kita bagi membantu mereka. dengan rasa hati itulah akan menyedarkan kita tentang hakikat ukhuwah islamiyyah. dengan rasa hati itu jualah kita akan buat apa sahaja demi membantu mereka.


Dari Abu Hamzah, Anas bin Malik r.a, khadam kepada Rasulullah SAW, bersabda Nabi SAW :

"Tiada beriman sesaorang kamu, sehinggalah ia mencintai saudaranya sama seperti ia menyintai dirinya sendiri"


maka renungkanlah ke dalam diri kita. menilai kemampuan dan kekuatan yang ada demi membantu saudara kita di sana. ada yang mempunyai semangat yang kuat untuk berkhidmat sebagai para pejuang di sna,maka silakanlah. dan jika tidak, banyak cabang dan jalan yang boleh dipilih bagi mengurangkan bebanan mereka, mungkin dengan menderma dan berdoa kepada Allah s.w.t agar diberi kekuatan kepada mereka.


ayuh!!para pejuang agama Allah s.w.t....musuh Allah sedang menggasak ISLAM dan ummatnya...mana mungkin kita berdiam diri sahaja....sedarkanlah diri kita,bangunkanlah jiwa kita dan gerakkanlah usaha kita...

No comments:

Post a Comment